Wat zijn de kansen van houtbouw in Nederland?

Grote opmars

Houtbouw is in Nederland bezig aan een grote opmars. Dat heeft een aantal redenen:

 • We moeten duurzamer bouwen
 • We moeten minder CO2 uitstoten
 • We moeten stikstofuitstoot beperken

Het lijkt wel of we niets meer te willen hebben, of willen we wel? Dat is iets om over na te denken. Wanneer we het woord ‘moeten’ durven te vervangen door ‘willen’ dan gaan we het verschil maken en zal de opmars van hout alleen nog maar harder groeien

 • Verantwoorde bosbouw

  Hout is een product dat steeds weer opnieuw kan aangroeien, mits we er verantwoorde bosbouw op nahouden. Verantwoorde bosbouw is binnen Europa bijna overal het geval. De bosbouw bedrijven hebben namelijk goed in de gaten dat hun bedrijven geen toekomst hebben wanneer ze niet uitdunnen, herplanten, etc. We hoeven ons daarom ook geen zorgen te maken of we dan wel over voldoende hout bezitten, zodat deze opmars van de houten revolutie in de kiem wordt gesmoord. Deze stille revolte gaat door en is niet meer te stoppen, want we willen het steeds meer. Dat is een zijde van het verhaal.

 • Bouwen in hout

  De andere zijde is dat er ook moet worden gebouwd in hout, anders kunnen niet meer alle inwoners van Nederland worden voorzien van een woning. Dat wordt voor sociale woningen al helemaal een uitdaging. Het enige materiaal waarmee we snel, duurzaam en gezond kunnen bouwen is hout. Dat besef begint steeds meer door te dringen. Zelfs bij de beton- en staalindustrie. Deze industrie begint zich behoorlijk te weren tegen de lobby’s van deze clubs in Den Haag. Zo zou hout rotten, heel snel branden, is het na 50 jaar niet meer recyclebaar en ga zo maar verder.

  Met de wetenschap dat 75% van alle gebouwen in de wereld geheel of deels zijn vervaardigd in of met hout zou dat voor de beton- en staalindustrie een geweldige vervangingsmarkt zijn. Maar die houten huizen branden niet zomaar weg, rotten ook niet weg en zijn te recyclen. Het lijkt erop dat de munitie ongeveer op is voor de vervuilende bedrijven en dat zelfs de overheid langzaam begint te begrijpen dat ze de vervuilende (toe) leveranciers in de bouw niet langer een hand boven het hoofd kan blijven houden. Vanuit Brussel wordt gedwongen om actie te ondernemen.

 • Kanttekening

  Op dat moment ontstaan er grote kansen voor de houtbouw, maar wel met een kanttekening. We willen allemaal bouwen in hout maar als je houtbouw niet met de juiste kennis engineert en detailleert dan rot het wel en brand het ook. Bij Draisma Houtbouw hebben wij de kennis in huis om samen met onze vaste partners kwalitatief hoogwaardige en optimaal presterende gebouwen te ontwikkelen, ontwerpen, engineeren en te bouwen. Onze gebouwen voldoen aan alle veiligheidseisen waarbij wij zelfs durven te beweren dat onze duurzame houten gebouwen, juist vanwege de strenge eisen, veel veiliger en gezonder zijn voor onze opdrachtgevers.

 • Gezondheid

  Als we met zijn allen proactief inzetten op houtbouw dan gaan we minder uitstoten en alleen dat is al een grote vooruitgang voor de gezondheid. Bouwen met gezonde, duurzame en natuurlijke materialen levert niet alleen voor de bewoner, maar ook voor het milieu gezondheid op. Minder uitstoot door de bouw levert aantoonbaar direct een bijdrage aan een schonere lucht. Dit wil niet zeggen dat alles daarmee verschoont is, want ook ons eigen gedrag draagt bij aan een beter milieu. Draisma Houtbouw kan de duurzaamste en gezondste huizen bouwen, als de gebruiker elk jaar een nieuw telefoon koopt om de laatste nieuw gadget te bezitten, 3 keer per jaar het vliegtuig neemt (omdat het buiten Nederland misschien een klein beetje goedkoper is) of dat de zon net iets warmer schijnt, dan kunnen wij dat met houtbouw niet compenseren. We zeggen niet dat iets goed of fout is want dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Wat we wel weten is dat we samen het verschil maken!

 • Kansen

  De kansen voor de houtbouw in Nederland zijn zo groot dat we moeten opletten dat houtbouwen niet door het eigen succes wordt ingehaald. Aan Draisma Houtbouw zal het niet liggen. We kennen ons product en weten hoe wij dat voor onze klanten moeten bouwen. Iedere dag weer gaan wij aan de slag om onze producten nog beter te maken en onze kennis te vergroten. En dat doen we met veel plezier.

Meer weten over de kansen van houtbouw in Nederland?

Neem dan contact op met een van onze experts