Voordelen houtbouw

 • Betaalbaar

  De houtprijs is meestal stabiel. Tijdens de Coronacrisis steeg de prijs van hout gigantisch, maar de prijzen van staal en beton stegen nog veel harder. Toen de crisis voorbij was zakte de houtprijs weer naar een acceptabel niveau, maar de prijs van staal en beton daalde niet. Door toepassing van hout maken wij bouwen weer betaalbaar. Een appartementengebouw is bijvoorbeeld nu goedkoper, mits in het juiste systeem toegepast, dan traditionele bouw en duurzamer! Uw project goedkoper in hout? Wij gaan de uitdaging aan!

 • Duurzaam & Circulair

  Dit kunnen we niet genoeg benadrukken. Hout is een hernieuwbaar materiaal, maar ook een geweldige CO2-buffer en het enige materiaal dat kan bijdragen aan een beter (bouw)milieu. Ook na de sloop van een gebouw is een houtconstructie makkelijk te hergebruiken in andere gebouwen. Hout is daarmee een van de weinige ecologische en duurzame bouwmaterialen, mits verantwoord toegepast en afkomstig uit verantwoorde bosbouw.

 • Sneller

  Door de hoge mate van voorbereiding en prefabricage is bouwen met hout een van de snelste manieren van bouwen met de kortste doorlooptijden.

 • Volledige ontwerpvrijheid

  Dit gaat een stap verder dan prefab. Bij modulair bouwen worden grote delen in de fabriek gemaakt en als modules op de bouwplaats in elkaar gezet. Het zijn dus complete modules die al één gebouw vormen. Hierbij kan het ook zo zijn dat bepaalde delen al worden voorzien van bijvoorbeeld tegels, sanitair etc. in de fabriek. Op de bouwplaats hoeft het alleen nog maar gemonteerd en afgewerkt te worden.

 • Hybride bouwen

  Wanneer een constructie nog meer uitdagingen kent dan is een samenwerking van hout met andere (hout)materialen constructief de ideale combinatie. Zo kunnen houten (gelamineerde) balken goed worden gecombineerd met CLT platen, maar is de combinatie met een stalen balk of kolom ook goed mogelijk wanneer dat gewenst is.

 • Gewicht

  Door het geringe gewicht (hout weegt slechts 25% van het gewicht van een conventionele constructie) is het met CLT mogelijk om relatief eenvoudig grote overspanningen te realiseren, grote hoogten te bereiken, maar bijvoorbeeld ook om uitkragingen van verdiepingen makkelijk in te vullen. Door het geringe gewicht van 450kg /m3 bespaart dit aan fundering en kan er met lichter materieel gewerkt worden.

 • Leverbaar in grote afmetingen

  CLT is leverbaar en te bewerken in grote afmetingen tot wel 20 meter lang. Hierdoor kunnen we montagetijden ook aanzienlijk reduceren.

 • Maatnauwkeurigheid

  Ondanks de grote plaatafmetingen zijn de CLT platen zeer nauwkeurig en met verwaarloosbare toleranties te produceren.

 • Brandresistentie

  Hout brandt, maar hout is ook heel voorspelbaar in hoe het zich bij brand gedraagt. Hierdoor is hout een zeer betrouwbaar en veilig materiaal daar waar instandhouding van de constructie bij brand van belang is. Ook is hout bij uitstek geschikt om een staalconstructie te beschermen tegen brand.

 • Isolatiewaarde

  Door de celstructuur bezit hout, in tegenstelling tot andere materialen, een hogere isolatiewaarde en is het makkelijker toe te passen in complexe bouwknopen.

 • Gezondheid

  Het gebruik van hout in onze bebouwde omgeving heeft positieve effecten op ons fysieke en mentale welzijn. Recent wetenschappelijk onderzoek naar de positieve eigenschappen van hout in onze gebouwen (Joanneum Research) laat onder andere zien dat hout significant positieve effecten heeft op de hartslag van mensen, slaapkwaliteit, maar ook op verlaging van stressniveaus.

 • Toepassing bij hoogbouw

  CLT is bij uitstek een materiaal met hoge prestaties als er in de hoogte moet worden gebouwd. Het grote voordeel van CLT is dat het met slanke constructieonderdelen veel belasting kan dragen. Daarnaast zorgt CLT voor meer bouwsnelheid in hoogbouwprojecten, en neemt het aantal transportbewegingen af. Afhankelijk van de mate van prefabricage kan het aantal transportbewegingen zelfs worden gereduceerd tot 10% ten opzichte van traditionele bouw, dit kan een besparing opleveren van 90%. Het vermindering van transportbewegingen is beter voor het milieu en zorgt voor een beter leefklimaat in de stad.

Meer weten over houtbouw?

Neem dan contact op met één van onze experts.