Veelgestelde vragen

Hieronder de meest gestelde vragen

  • Houtbouw is toch veel duurder dan traditionele bouw?

    Dat was een elektrisch aangedreven auto toch ook? Of was dat in het begin toen de auto pas op de markt verscheen? Inmiddels weten we wel beter. De auto’s worden steeds goedkoper in aanschaf en zijn inmiddels even duur als een auto met brandstofmotor. Houtbouw was ook ooit duurder dan traditionele bouw, maar dat is het inmiddels niet meer zo. En net zoals een elektrische auto is ook een duurzame houtbouw in de exploitatiefase goedkoper dan een traditioneel gebouwde woning en biedt de duurzame houtbouw veel meer comfort.

  • Kan ik ook extra subsidie krijgen wanneer ik bouw met hout?

    Met uitzondering van de subsidie op een warmtepomp is er geen subsidie beschikbaar voor het bouwen met hout. Dat is ook helemaal niet nodig omdat de kostprijs van een duurzame houtbouw woning niet duurder is dan een traditioneel gebouwde woning.

  • Is hout wel veilig genoeg als je het vergelijkt met beton?

    Hout is heel veilig, want het is het enige materiaal dat zich voorspelbaar gedraagt bij brand. Een staalconstructie kan geen vuurbelasting verdragen en klapt spontaan in elkaar bij brand. Beton kan ook relatief veel vuurbelasting verdragen en is net zo veilig (of onveilig in een situatie met brand) als hout. Een ander soort veiligheid is de stabiliteit in aardbevingsgebieden. Daar waar traditioneel gebouwde woningen scheuren en instorten, zal een houten gebouw wellicht meedeinen met de golfbewegingen maar bijna nooit instorten.

  • Is houtbouw brandwerend?

    Nee, hout is op zich niet brandwerend. Je kunt het wel heel goed tegen brand beschermen. Dat kan middels een gipswand of speciaal daarvoor ontwikkelde brandwerende materialen die ook bij traditionele constructies worden toegepast. Een andere optie is om hout te voorzien van een brandwerende verflaag of om het brandwerend te impregneren.

  • Is het bouwtechnisch minderwaardig dan traditionele bouw?

    Van alle woningen die zich op onze aarde bevinden is ongeveer 75% geheel of gedeeltelijk gebouwd in hout. Wanneer hout minderwaardig zou zijn dan een traditioneel gebouw dan zouden dus al veel panden, gebouwen of huizen dit moeten hebben ondervinden.

  • Is het niet slecht dat we hout moeten kappen voor houtbouw?

    Wanneer we nieuwe bomen planten in (oogst)bossen dan zullen we verantwoorde bosbouw plegen. Van tijd tot tijd moeten bossen worden uitgedund. Dat heeft meerdere redenen.  Wanneer bomen groter groeien hebben ze meer voedsel nodig. Wanneer er teveel bomen op 1 plek staan dan is er op een gegeven moment niet voldoende voedsel meer voor alle bomen en dan moet een bos worden uitgedund. Dat geldt niet alleen voor het voedsel maar ook voor het licht. Een boom heeft licht nodig om te groeien en wanneer de ene boom het licht van de andere boom wegneemt dan groeit de andere boom niet meer.

    Maar er is nog een belangrijk punt waarom we bomen moeten kappen. Oudere bomen stoppen op een gegeven moment met groeien en kunnen dus ook geen CO2 meer opnemen. Aangezien een jonge boom veel meer CO2 opneemt dan een oude boom moeten we de oude bomen wel kappen. Daar is niets mis mee want met het hout kunnen we gebouwen realiseren die heel duurzaam en comfortabel zijn en tevens functioneren als een CO2 opslag.

  • Kan houtbouw wel tegen alle soorten weersomstandigheden?

    Houtbouw kan, mits juist gebouwd, heel goed tegen alle weersomstandigheden. Vaak zie je tijdens een storm (vooral in de VS) houten huizen verslonden worden. Dat ligt niet aan de houtbouw maar aan de manier van bouwen. Als je een woning bouwt zonder de juiste verankering zal elk dak wegwaaien bij een storm en dan maakt het niet meer uit of een woning traditioneel is gebouwd of in hout. Het gaat dus om de rol van de constructeur en de kwaliteit van de bevestigingsmiddelen.

  • Hoeveel CO2 stoten we minder uit wanneer we bouwen met hout?

    We stoten bij het bouwen met hout heel veel minder CO2 uit. Hoeveel minder is moeilijk aan te geven. Op internet kun je vinden dat elke m3 hout ongeveer gelijk staat aan 800 tot 1000 kg CO2. Dat is echter niet het enigste. Er gaan heel veel andere secundaire zaken meespelen als we bouwen in hout. Zo zijn er bijvoorbeeld minder zware funderingen nodig, want hout weegt immers maar 20% van de traditionele bouwmaterialen. Doordat er bij houtbouw heel veel kan worden geprefabriceerd in de fabrieken zijn er veel minder transporten nodig richting de bouwplaats. Er zijn ook veel minder faalkosten bij houtbouwprojecten waardoor er minder materiaal nodig is en er ook veel minder stortkosten ontstaan. Er zijn nog heel veel meer voorbeelden waarmee we CO2 uitstoot verminderen bij het bouwen in houtbouw waarbij soms het ene materiaal iets meer of iets minder wordt toegepast, maar dat de besparing heel erg groot is is duidelijk.

  • Waar komt dat hout vandaan, binnen Europa of daar buiten?

    Verreweg het meeste constructiehout komt uit Europa, maar ook vanuit de rest van de wereld. Veel hout (vooral Russisch lariks) kwam tot de oorlog die Rusland voert tegen Oekraïne, uit Rusland. Gelukkig kunnen we ook heel goed zonder dit hout uit Rusland, want vanuit Europa is er altijd al hout geëxporteerd naar America en China. Dat geëxporteerde hout kunnen we uiteraard ook goed zelf gebruiken in Europa.

    Daarnaast kennen we natuurlijk de hardhoutsoorten die veel met schepen worden aangevoerd. In de bouw gebruiken we het, uit verantwoorde bosbouw komende, hardhout vooral voor toepassing in kozijnen.

  • Is houtbouw sneller dan bouwen met beton of steenachtig materiaal?

    Bouwen in een systeem is altijd sneller dan traditioneel bouwen. Met beton kun je ook deels in een systeem bouwen, maar omdat beton heel zwaar is is het gewicht per element begrenst door de kraan die het moet hijsen. Met hout kunnen we echter hele grote elementen toepassen die nog steeds relatief licht zijn als je dat afzet tegen beton. Houtbouw wint het qua snelheid, vooral wanneer er grote elementen kunnen worden toegepast, van beton.

  • Ik lees steeds BIM, maar wat is dat nou?

    BIM is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, meer dan alleen een 3D tekening. Het is een proces waarin afspraken zijn gemaakt die wereldwijd uniform kunnen worden toegepast. Zodat bijvoorbeeld een blauwe vrouw een groen man kan aansturen en dat beide precies weten wat ze bedoelen en samen kunnen werken aan een gezamenlijk doel.

    In het BIM proces is niet alleen geometrische informatie belangrijk, maar ook de informatie die aan een component wordt toegevoegd is heel belangrijk. Door goede universele afspraken te maken kunnen heel veel mensen op verschillende continenten samenwerken aan 1 project en daarbij een (praktisch) foutloos project ontwerpen, engineeren en realiseren.

  • Kun je een houtbouwwoning ook afbreken en elders weer opbouwen?

    Remontabel bouwen is momenteel een van de hot topics in de bouw. Iedereen heeft het er over. Hierbij wordt bedoeld dat je een gebouw kunt demonteren en op een andere plek geheel of gedeeltelijk weer kunt opbouwen. Het is belangrijk dat wanneer een woning aan het einde van zijn cyclus is gekomen, je de vrijgekomen gedemonteerde materialen op een zo hoog mogelijk niveau kunt hergebruiken. Dat is met geen enkel systeem zo goed mogelijk als met houtbouw.

  • Kan ik straks wel gestucte wanden in mijn houtbouw huis krijgen? Of kijk ik alleen maar tegen hout aan?

    Dat is een keuze. Hout kan worden toegepast als constructiemateriaal, esthetisch materiaal, gebruiksmateriaal of voor een combinatie van toepassingen. Voor de constructie van CLT wordt vurenhout toegepast. Sommigen vinden hout mooi om naar te kijken en anderen zien liever een mooie strakke wand. Met houtbouw kun je beide varianten kiezen of ook weer een combinatie van deze 2 materialen toepassen.

  • Is houtbouw circulair?

    Hout als materiaal kent vele toepassingen. Zo wordt elke kruimel van een boom gebruikt en hoeft er niets te worden weggegooid in de afvalbak. In die zin is het een heel efficiënt en veelzijdig toe te passen materiaal.

    Maar er is meer. Je kunt efficiënt gesloopt balkhout verwerken in andere gebouwen als nieuwe balklaag of raamwerken voor houtskeletbouwwanden, maar je kunt er ook meubels van maken of wat je er ook maar mee wilt doen. Het eventuele afval dat er vervolgens overblijft is altijd nog toe te passen als energiedrager in ovens, etc.

    Waar we bij Draisma Houtbouw rekening mee houden is dat we het hout in zijn volledige gedaante tot op nagenoeg schroefniveau kunnen demonteren, wanneer een gebouw uiteindelijk op het einde van de levensduur moet worden ontmanteld. Je kunt er op dat moment voor kiezen om de componenten te verwerken of om de componenten te demonteren tot op nagenoeg schroefniveau.

    Het antwoord op de vraag of hout circulair is, is het antwoord: Ja, zelfs op meerdere manieren.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem dan contact op met één van onze experts.