Parametrisch

ontwerpen en engineeren

Parametrisch ontwerpen, wat is dat nou precies?

Als je heel goed naar het woord kijkt dan zou je er al uit kunnen afleiden dat het woord “parametrisch” het woord parameters bevat. Wat betekent dat je door middel van het opzetten en wijzigen van parameters een ontwerp kunt realiseren.

Nu denken we in de bouw al heel snel aan het ontwerpen van gebouwen, want parametrisch ontwerpen van gebouwen wordt wel eens toegepast en dan gaat het meestal alleen om het ontwerpen van een gebouw. Om zeer complexe vormen te krijgen is parametrisch ontwerpen namelijk ideaal om toe te passen. Naast de bouw zijn er veel meer mogelijk gebieden waar je met de nodige creativiteit hele mooie ontwerpen kunt realiseren. Zoals verpakkingen, koffiekopjes met afwijkende vormen, etc. Gezien de complexiteit van de hedendaagse ontwerpen is het bijna niet meer mogelijk om deze ontwerpen te tekenen vanuit een tekenprogramma. Het is ook praktisch onmogelijk om het vervolgens, zonder parametrische software, tot de engineerings- en uitvoeringsfase te brengen.

En hoe zit het dan met parametrisch engineeren?

Door gebruik te maken van parametrische modellen wordt het mogelijk om repetitiewerk of vaak terugkerende componenten vooraf te ontwerpen en ook nog in alle mogelijke verschijningsvormen. Het parametrisch engineeren moet je echter niet verwarren met modelleren zoals dat in de BIM wereld bij architecten wordt toegepast. Het lijkt erop maar het is niet met elkaar te vergelijken. Heel simpel gezegd zou je kunnen zeggen dat een parametrisch component ook een vorm is van BIM modeling. Alleen dan is van dit component een script geschreven dat, door het wijzigen van (vooraf ingestelde) parameters, is aan te passen.

 

  • Vooraf opgezette componenten

    Dat heeft er bij Draisma Houtbouw toe geleidt dat wij ontwerpen en engineeren op productieniveau met vooraf opgezette parametrische componenten. Hierbij hoeven alle componenten alleen nog maar te worden voorzien van getallen zoals bijvoorbeeld lengte, hoogte, type, beukmaat, aantallen, etc. Er zijn echter veel meer mogelijkheden. Een compleet gebouw tekenen met een bepaald aantal verdiepingen tot een level of detail (LoD) van 350 en een instandhouding van 60 minuten is een ding. Om op enig moment de opdracht te krijgen om dat gebouw te voorzien van 2 extra verdiepingen is met de huidige manier van ontwerpen en engineeren hetzelfde als constructief helemaal opnieuw beginnen met het tekenwerk. Tenzij je er maar 2 verdiepingen meer bij opzet zonder je om de constructie, etc te bekommeren. In de praktijk betekent dat, als je het goed wilt doen, vaak weken tekenwerk down the drain en opnieuw beginnen.

  • Mogelijkheden met ons houtbouwscript

    Bij Draisma Houtbouw kunnen we het cijfer 3 vervangen door het cijfer 5, waarna ons speciale Draisma Houtbouwscript automatisch 2 verdiepingen op het bestaande gebouw tekent. Ons Draisma Houtbouw systeemscript weet zelfs welk materiaal, op welke verdieping, welke kenmerken moet bezitten en tekent automatisch het juiste materiaal met de juiste kenmerken op de juiste plek in de constructie. Dit zonder dat onze system engineers daar ook maar 1 handeling voor hoeven uit te voeren. Ook bij de voorgestelde wijziging worden automatisch (indien nodig) kolommen vervangen, woning scheidende wanden voorzien van extra lagen gipsplaat etc.

    Bij Draisma Houtbouw zijn we zelfs in staat om het calculatieproces, van bijvoorbeeld een wooncomplex, terug te brengen tot 1 dag en dan maakt het niet uit hoe groot of hoe klein een gebouw is. Wanneer er speciale wensen in het gebouw zijn verwerkt dan kan het iets langer duren (een paar uur tot een dag) en dan is de calculatie, incl. werkbegroting, zelfs op productieniveau klaar. Het gebouw dan voorzien van een extra verdieping of een extra stramien kost hooguit een dag.

  • Volledig geautomatiseerd proces

    Een houtbouwsysteem ontwikkelen waarmee we praktisch elke gebouwworm kunnen realiseren is slechts een klein deel van wat we bij Draisma ten behoeve van onze opdrachtgevers inzetten. Ook het hele proces is volledig geautomatiseerd. Je zou bijna vergeten dat ons processysteem volledig is afgestemd op BIM. In werkelijk loopt bij alles wat we doen BIM als een rode draad door ontwerp, engineering en uitvoering. Zo is bijvoorbeeld elke projectleider opgeleid tot BIM-coördinator. We weten binnen Draisma Houtbouw niet meer anders. Dat maakt ook Draisma Houtbouw gewoon bijzonder.