Invloed houtbouw op het milieu

deel 3

Wat is de invloed van houtbouw op het milieu?

Een ander gebied waar we in de bouw op kunnen besparen is het verbinden in plaats van uitstoten.

 • CO2 uitstoot beperken

  Iedereen heeft het erover; het beperken van de CO2 uitstoot. Ondertussen hebben we ook nog een stikstofnorm die ons parten speelt, een bouwproductie die te laag is, waardoor er een tekort is op de woningmarkt, te weinig personeel en ga zo maar door. We hebben hierbij te maken met zeer grote tegenstrijdigheden. Bouwproductie omhoog en uitstoot omlaag met onvoldoende personeel? Dat gaat niet samen en dat blijkt iedere dag weer.  Althans niet als we traditioneel blijven bouwen met bouwmaterialen die gigantisch veel warmte nodig hebben en een nog grotere bijdragen leveren aan de uitstoot van alles dat je niet graag in het milieu terecht ziet komen.

 • Oplossing

  Wat is hiervoor nou een goede oplossing? Bij Draisma Houtbouw hebben we een oplossing gevonden en die is verdomd eenvoudig, duurzaam, draagt bij aan een gezond milieu, etc. Maar als hout dan zo’n goede oplossing is waarom past niet iedereen dan hout toe? Door de grote investeringen die zijn gedaan en de gigantische belangen (om maar te zwijgen van de lobby van de beton- en baksteenindustrie) durft niemand het op te nemen voor hout.

  Het lijkt een beetje op alternatieve vormen van autorijden. Hoeveel patenten zijn er niet weggekocht om ons maar afhankelijk te houden van aardolie. Totdat er iemand opstaat die maling heeft aan bijna alles (you love him or you hate him) en het gewoon gaat doen. En ineens verdraaid; het kan wel. Aan het begin zijn er veel twijfelaars en daarna volgt praktisch iedereen. Is het DE oplossing? Natuurlijk niet maar het is er wel een die een complete industrie heeft veranderd.

  Hout heeft dezelfde uitdagingen gekend. Een ondergewaardeerd product met gigantisch veel toepassingen en ook nog duurzaam. Ook bij hout geldt hetzelfde als bij de elektrische auto; uiteindelijk wint degene die het meest geniaal is. In dit geval hout.

 • Verbinden

  We bouwen er huizen mee, maken er meubels van, kunnen er al een soort glasvezel van maken die sterker is dan staal en duurzamer dan glasvezel en ga zo maar door. Het mooie van bouwen met hout is dat er er ook nog CO2 mee binden. Maar het heeft geen zin om CO2 te binden als het een vrijbrief wordt voor de traditionele bouwindustrie om dan maar de persen aan te zetten en er als een dolle op los te produceren. Hout levert ons alle voordelen die de mogelijke nadelen ruimschoots overtreffen. Het heeft alleen tijd nodig en een omslagpunt. Dat omslagpunt is waarschijnlijk nu bereikt.

  Draisma Houtbouw produceert alleen nog maar gebouwen welke voldoen aan maar 1 criterium; zo duurzaam mogelijk en dat kan bijna alleen maar met hout. Dat is wat het milieu merkt van onze aanpak.

Draisma Houtbouw. Gewoon Bijzonder