Invloed houtbouw op het milieu

deel 1

Wat is de invloed van houtbouw op het milieu?

Er zijn een hele hoop voorbeelden te noemen, één van deze zijn de faalkosten. Op elke 8 woningen gooien we een woning weg! Is dat zo? En wie doen dit dan? De mensen op de bouw zijn niet de daadwerkelijke verantwoordelijken, want dat zijn de mensen in het voortraject. Van architect tot werkvoorbereider. De faalkosten in de bouw worden nog steeds geschat op 10 a 15 %.

  • Faalkostenreductie

    Faalkosten zijn heel normaal in de bouw en dat heeft alles te maken met de hele bouwkolom. Het begint al vooraan in het ontwerpproces. Er wordt niet volgens een vast systeem gewerkt, het moet steeds excentrieker, steeds mooier, de lat moet steeds hoger en elke architect wil een prijs winnen met zijn of haar ontwerp. We hebben als Nederlandse architectuur niet voor niets een hele goede naam en die naam moet nog beter worden voor iedere ontwerpen. En dat heeft een gigantische keerzijde die we met zijn allen moeten betalen!

    Het probleem zijn de faalkosten! En die zijn heel hoog, omdat bijna elk gebouw dat we bouwen een uniek exemplaar is. Een uniek exemplaar gaat altijd gepaard met aanloopkosten. Faalkosten zijn daarmee een enorme belangrijke belasting voor het milieu. Je zou deze faalkosten niet zo snel aan het milieu linken, maar het is wel een verspilling van grondstoffen. Doordat een groot deel van deze faalkosten materialen zijn die, doordat ze moeten worden vervangen en afgevoerd naar het stort, niet meer herbruikbaar of recyclebaar zijn, is dit van directe invloed op ons milieu.

  • Oplossing

    Dat betekent dat we een oplossing nodig hebben. Die oplossing hebben we bij Draisma Bouw gevonden dor het toepassen van BIM en bij Draisma Houtbouw hebben we daar de overtreffende trap voor bedacht. Voor het industrialiseren van gebouwen hebben we een bouwsysteem ontwikkeld dat nagenoeg bij elke gebouwvorm of  bij elk ontwerp kan worden toegepast. Dat betekent in ieder geval dat we niet bij elk project het wiel opnieuw moeten uitvinden en dat we kunnen bouwen op nog veel meer dan alleen ervaring. Namelijk ook op zeer goed getrainde montagemedewerkers die met een door hun bekend bouwsysteem werken. En hierdoor geen fouten meer hoeven te maken. Niet alleen is het bouwsysteem al meerdere malen digitaal gebouwd en daarmee verbeterd. Ook is het hele proces, de techniek, engineering, systematieken, logistiek etc. na getest en getraind.

  • Goedkoper bouwen

    Op den duur is het wel de bedoeling dat doormiddel van houtbouw goedkoper kan worden gebouwd. Maar om beter te worden moet je ook innoveren en investeren. Dat kost ook geld en ergens moeten we die investering wel terug verdienen. Echter als innoveren een proces wordt waarin je steeds beter wordt dan worden er wel degelijk kosten bespaard. De verwachting is dat we deze besparingen op korte termijn al gaan merken omdat niet alleen de bouwkosten lager worden, maar omdat ons bouwsysteem ook positieve gevolgen heeft die direct merkbaar zijn voor de projectontwikkelaar, de woningcorporatie, etc. in de stichtingskosten. Deze besparing bedraagt ongeveer 10%. In het volgende deel meer over deze besparing.

Draisma Houtbouw. Gewoon Bijzonder